Âmener Resûlu

Amener Rasulu

Okunuşu

Bismillahirrahmanirrahim.

ēmener resûlü bimē ünzile ileyhi mir-rabbihî vel mü'minûn. Küllün ēmene billēhi ve melēiketihî ve kütübihî ve rusulih; lē nuferrigu beyne ehadim-mir-rusulih. Ve gâlû semiğnē ve etağnē, gufrâneke rabbenē ve ileykel masîr.

Lē yükellifullâhu nefsen illē vüs'ahē, lehē mē kesebet ve aleyhē mektesebet. Rabbenē lē tuē[k]hiznē innesînē ev e[k]hta'nē. Rabbenē ve lē tahmil aleynē isran kemē hameltehû alellezîne min gablinē. Rabbenē ve lē tuhammilnē mē lē tâgatelenē bih. Vağfuannē, vağfirlenē, verhamnē. Ente Mevlēnē, fensurnē alel gavmil kâfirîn.


Anlamı

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla...

Resûl, rabbinden kendisine inzâl olana iman etti. Hepsi de (mü'minlerin), iman ettiler Allâh ile, Allâh'a; meleklerine; kitaplarına; resûllerine. Resûllerin arasında fark görmediler; işittik ve itâat ettik, mağfiretini isteriz rabbimiz, dönüşümüz sanadır dediler.

Allâh, kimseye teklif etmez kapasitesi dışındakini. Yaptığınızın kazancı da sizedir, kaybı da!.. Rabbimiz, unutursak veya hataya düşersek bizi bundan mesûl tutma. Rabbimiz, bizden evvelkilere yüklemiş olduğun ağır yükleri bize yükleme. Rabbimiz güç yetiremeyeceğimiz görevlerle görevlendirme. Bizleri affeyle, bağışla, merhamet buyur. Bizim Mevlâ'mızsın, gerçeği örtenlere karşı bize zafer ihsan et!..



Bilgi

Hz. Ali ve Hz. Ömer'den gelen bir rivayette şöyle buyrulmuştur: Akıllı bir insanın bu ayetleri okumadan uyuması asla mümkün olmaz. Müslim ve Tirmızî isimli hadîs kitaplarında mevcuttur ki; Peygamber Efendimiz, şöyle buyurmuştur: Allah-u Teâlâ, sûre-i Bakara'yı iki âyetle sona erdirdi ki, bunları Arş'ın altındaki hazinesinden ihsan buyurdu. Bunları öğreniniz, kadınlarınıza, çocuklarınıza öğretiniz. Hem Kurân'dır, hem namazda okunur, hem de duadır. Bu âyet okunduktan sonra "âmin" kelimesinin ilâve edilmesi hakkında da bazı hadîs-i şerîfler mevcuttur.

Diğer taraftan bir başka hadîs-i şerîfte de bu âyetlerle ilgili olarak şöyle buyrulmaktadır: Her kim sure-i Bakara'nın son iki ayetini okursa, bu ona, gecenin saatlerinden şeytanların şerlerinden korunmak için yeterli olur!..

Hiç değilse günde bir defa bu âyetleri okumak muhakkak ki, bize çok faydalı olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkürler