Halepçe'nin 26 yıldönümü

Halepçe halkı, çoğu kadın ve çocuk 5 bin kişinin can verdiği kimyasal gaz saldırısının 26. yıl dönümü dolayısıyla bugün şehitlerini anma töreni düzenliyorHalepçe trajedisi, Ramazan Öztürk'ün bu tüyler ürperten kareleriyle hafızalara kazınmıştı

Halepçe trajedisi, Ramazan Öztürk'ün bu tüyler ürperten kareleriyle hafızalara kazınmıştı
16 Mart 2014 - 09:47
Irak’ta Baas rejimi döneminde 16 Mart 1988’de kimyasal bombaların mağduru olan Halepçe halkı, katliamın 26. yıl dönümünde şehitlerini anıyor...

Anma öncesi komşu ülkelerden ve Irak’ın farklı bölgelerinden binlerce insan Halepçe’ye geldi. İranlı Bane İzci grubu, katliamı kınamak için kente yürüyerek gelmeyi tercih etti.

İran’ın Bane kasabasından 4 gün süren bir yolculuğun ardından Halepçe’ye varan grubun sözcüsü Ahmet Emin zade, 5 bin insanın hayatını kaybettiği katliamı dünyaya duyurmak ve cezalandırılmayan sorumluların yargılanmasını sağlamak için yürüdüklerini söyledi. Halepçe’nin dünyada yaşanan diğer toplu katliamlar kadar dünya gündemine gelemediğini anlatan Eminzade, "Maalesef, Halepçe ile ilgili dünya devletlerince samimi kınamalar yapılmadı. Biz bu katliamın soykırım olarak kabul edilmesini istiyoruz" dedi.

İzzet Abdullah da böyle katliamların bir daha yaşanmaması için mesaj vermek istediklerini belirterek, "Bu katliamı gerçekleştirenlerin tümü cezalandırılsın istiyorum. Allah kimseye böyle bir acı yaşatmasın. Bütün dünya bu katliamı bilsin istiyoruz" diye konuştu.

Yol boyunca bir ambulansın eşlik ettiği gruba vatandaşlar, büyük ilgi gösterdi.

ENFAL OPERASYONLARI VE HALEPÇE KATLİAMI 
Baasçıların "Harekat", Kürtlerin ise "Katliam" diye adlandırdıkları Enfal Operasyonu, 1986-1989 tarihleri arasında yapıldı. Tarihi kaynaklara göre dönemin Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in emriyle başlatılan Enfal Operasyonlarında 150 bin civarında insan katledildi. Bu katliamların bir kısmı kimyasal silah kullanımı şeklinde oldu. Halepçe’ye 1988’de gerçekleştirilen zehirli gaz saldırısında 5 bin kişi öldü, 7 bin kişi yaralandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkürler