Keklik, yirmi yıl yaşayabilen güvercin gibi 25-30 cm boyunda ayakları, gagası ve göz çevresi kırmızı olan sırt tarafı toprak renginde yanlarında siyah şerit bulunan halk tarafından sevilen adına türküler yakılan bir kuş türüdür.
Keklikler Asya, Avrupa, Kuzey Afrikada yaşarlar. Yerde gezinerek tane ve kurtçuklarla beslenirler. Keklikler çok hızlı koşarlar. hatta av köpekleri peşlerinden koştuklarında keklikleri yakalayamazlar. Genelde keklikler ürkütüldüğünde, hızlıca alçaktan uçup kaçarlar. Gözle takip etmek dağlık alanlarda çok zordur.
Kekiğin en bilinen çeşitleri şunlardır: Kınalı keklik, kırmızı başlı keklik, çil kekliğidir. Ülkemizde en çok bilineni kınanı kekliktir Trakya’nın ve Anadolu’nun dağlarında ve işlenmemiş arazilerde yaşarlar. Genellikle sayıları otuza kadar ulaşan sürüler halinde yaşarlar. En büyük düşmanları avcılar, çakallar ve tilkilerdir.
Ülkemizde keklik yetiştiriciliği de yapılmaktadır. Bir kısmı doğaya salınır, bir kısmı da pazara sunulur. Keklik on beş, on yedi yumurta yapar. Doğadaki keklikler 25 gün kuluçkaya yatarlar. Çiftliklerde yetiştirilen keklikler kuluçkaya yatmazlar. Bu yüzden yumurtalar kuluçka makinelerine konulur. Burada uygun şartlar içinde yumurtadan çıkarlar. Bir keklik nisan ayından başlayarak bir yılda kırk ile elli yumurta yumurtlayabilir. Yumurtadan çıkan civcivler, yirmi ve otuz derece sıcaklık değeri arasındaki ortamda hızlıca büyür. Kekliklerin bakımı kolay ve karlı bir iştir. Ege bölgesinde bu işle meşgul çiftçilerimiz bulunmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Teşekkürler