Kordon kanı bankacılığı, çocuklar için gelecekte hayat kurtaran organ nakli tedavileri gerektiren durumlarda, kesinlikle iyi bir karardır. Ancak; kordon kanı saklanması için gereken toplam maliyet çok yüksektir. Kordon kanı bankasının avantajları dezavantajları nelerdir, bir bakalım.
Kordon kanı saklama, gelecekte yaşamı tehdit eden hastalıklardan çocukları korumak için umut vaat tıp dünyasında nispeten yeni bir işlemdir. Çocukluk çağı kanserlerinde nakil tedavisi için nihai bir kaynak olduğu iddia edilmiş olsa da, kordon kanı saklanması hakkında ebeveynlerin aklını kurcalayan milyonlarca soru vardır.
Kordon Kanı Bankacılığı Nedir?
Kordon kanı, vücudumuzda sürekli dolaşan normal kana çok benzer. Kısacası, kanda var olan her üç bileşeni de içerir. Bu bileşenler kırmızı kan hücreleri (eritrositler), beyaz kan hücreleri (lökositler) ve plazmadır. Kordon kanını benzersiz yapan şey, diğer hücre türlerine dönüşme yeteneğine sahip olan kök hücrelerin varlığıdır. Kordon kanı bankacılığı prosedüründe, göbek kordonundaki kan hemen doğum sonrasında toplanır. Daha sonra istenmeyen parçacıkların ayrılması için işlenir ve kriyojenik koşullar altında depolanır.
Hem kamu hem de özel kan bankaları, kordon kanı saklamak için imkanlar sağlamaktadır. Kamu merkezlerinde saklamak için, annenin genel bir sağlık kontrolünden geçmesi ve kuruluş tarafından belirlenen kriterleri geçmesi gerekiyor. Kamu merkezlerinde muhafaza olanlar genellikle kök hücre araştırmaları için kullanılmaktadır. Bazı ebeveynler gerekli ücretleri ödeyerek özel kan bankalarında kordon kanı saklanmasını tercih etmektedir. Bunun için bir karar vermeden önce, bu işlemin artılarını ve eksilerini anlamak da çok fayda vardır.
Avantajları:
Kordon kanı bankacılığı ile depolanmış kan, çocuk, kardeşi veya herhangi bir yakın aile üyesinde transplant ile tedavi edilebilir şiddetli bir hastalık teşhis edildiğinde, kök hücre elde etmek için bir kaynak olarak kullanılabilir. Eğer aile karşılayabilirse, kordon kanı bankacılığı özel genetik bozukluklar, kan kanseri, talasemi ve benzeri hastalıklara dair aile öyküsüyle doğmuş bebekler için ömür boyu sigortasıyla eşdeğerdir. Kişinin kendi hücrelerini kullanmak, nakillerde görülen bir komplikasyon olan graft-versus-host hastalığı riskini azaltır.
Yani, prosedür maliyetine değer mi? Amerikan Pediatri Akademisi (AAP) karşılayabilen aileler için kordon kanı bankacılığı işlemini desteklemektedir. Kordon kanı, sadece kanı alınıp saklanan çocuk için değil, kök hücreleri uyumlu olan kardeşleri ve yakınları için de kullanılabilir. Her çocuğun ilerideki hayatında kordon kanına ihtiyaç duyma ihtimali 1/1000-1/200000 olarak hesaplanmıştır. Bu nedenle, kordon kanı saklanması güvenli bir gelecek sağlanması yolunda akıllıca bir adımdır.
Dezavantajları:
Yüksek fiyat, ilgilenen herkes için önemli bir sorundur. Amerika’da güvenilir özel bir kan bankası, kayıt işlemi için yaklaşık 2.000- 2,200 USD ücret alabilir. Bu toplama ücretine ek olarak, kordon kanı bankacılığının yıllık bakım için maliyeti yaklaşık 100 USD’dır. Bu nedenle kordon kanı saklama kendi çocuğunun sigortalanması için mantıklı geliyor olsa bile, her ebeveyn için uygun olmayabilir.
Bir başka sorun planlama zamanlarıdır. Kordon kanı bankacılığı için karar verdiklerinde çoğu aile için geç kalınmış oluyor. En ideali gebelik 34 haftalık olduğunda özel bir kordon kanı bankasına başvurmaktır. Bunun nedeni toplanan kan için bireysel bir kit ve depolama için özel düzenlemeler gerekmesidir. Bunun yanı sıra, toplanan kordon kanı sınırlı bir örnektir (yaklaşık 3 – 5 gram). Bu nedenle, yetişkinler için kök hücre nakli kullanımında yeterli olmayabilir.
Yüksek maliyet göz önüne alındığında, seçim için zor bir karar olabilir. İyi tarafından bakmak gerekirse kamu kordon kanı bankalarında da eşleşen örnekler bulmak mümkün olabilir.
Kaynakça:
http://www.buzzle.com/articles/cord-blood-banking-pros-and-cons.html
Yazar: Tülay Arsoy
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Teşekkürler