Sigara Bağımlılığı

Yaygın ismi ile “Sigara Bağımlılığı” denilmekle birlikte aslında “Tütün Bağımlılığı” , teknik terimle ise “Nikotin Bağımlılığı” diye adlandırılmaktadır. Çünkü buradaki ana etken ve bağımlılık yapıcı madde “Nikotin”dir.

Nikotin sigara dumanı ile vücuda alınan 4000 kimyasal maddeden biridir ve bu maddeler arasında beyne etkisi en belirgin olanıdır. Nikotin, bağımlılık potansiyeli yüksek olan maddedir. Tek kullanımda bile bağımlılık yapabilen sadece eroin ve nikotin bulunmaktadır. Bir sigara yaklaşık 0,8 gr tütün ve 9-20mgr Nikotin içerir.
Sigara insanda gerek fizik gerekse psikolojik bağımlılık yapmaktadır. Temel etkisi haz benzeri bir duygu oluşturmasıdır. Beyinde asetikolin benzeri etkide bulunur. Beynin kimyasal yapısını değiştirir. Dikkat artışı ve uyanıklık hali oluşturabilir. Beyinde dopamin artışına neden olduğu bilinmektedir.
Nikotin bağımlılığı esasda psikiyatrinin ana konusu olmakla birlikte solunum sistemi üzerindeki yıkıcı etkileri nedeni ile “Göğüs Hastalıkları” branşı tarafından da izlenmektedir.
Nikotin başta solunum sistemi olmak üzere tüm vücutta toksik kansorejen etkilidir. Akciğer kanserinin ispatlanmış, kesin en büyük sebebidir.
Ne yazık ki tütün ürünleri bütün ülkelerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde halen 20 milyonun üstünde sigara kullanan nüfus bulunduğu tahmin edilmektedir ki bu dünya ortalamalarının üstündedir. Dünyada 10. Sırada yer almaktadır.
Son 10-15 yıl içinde tütün ile mücadele tüm dünyada hızlanmış, buna paralel olarak ülkemiz de ulusal sağlık politikasında tütün ile mücadeleyi ön sıralara koymuştur. Sağlık Bakanlığı bu konu ile ilgili yeni birimler oluşturmuş, hızla örgütlenmiş ve konunun üstüne gitmiştir. Yurt düzeyinde “Sigara Poliklinikleri” açılmış ve ücretsiz ilaç da dahil olmak üzere her konuda sınırsız destek verilmeye başlanmıştır.
Hastanemiz AMATEM bünyesinde uzun süredir var olan Sigara Polikliniği Sağlık Bakanlığı ile entegre hale getirilip hizmetini her güne çıkarmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkürler