C Kod Blokları

İlk programımızı yazalım. İlk derse verecegimiz degerlerin nasıl olmasını ve derleyici mantıgımı anlamıstık. Şimdi ise programımızı yazmaya başlayalım.

Her zaman programlama dillerinde "merhaba dünya" yazıyını ekrana yazdırmakla başlanır. Bizde bu durumu bozmadan devam edelim..


PHP- Kodu:
main()
{
/* Bilgilendirme yazisi */
printf ("merhaba dunya");
}

Ekranda merhaba dünya yazısı çıkacaktır. Peki programı inceleyelim. 1. Satırdı başlamak için gerekli satırımız. Programımıza başladığımızı göstermek için yapılmıştır. 2. ve 4. satırlarımızda bulunan {} işareti /büyük parantez/ program kodlarımızın hangi satırlar içinde oldugunu gösterecektir. 3. Satır tamamen sizin kullanımınıza kalmıştır. Sadece 3. satır deil her satır sonunda /* ile */ arasında yazdıklarınız derleyici tarafından okunmayacaktır. 4.Satırda c de en çok kullanılan 2 komuttan birincisini görüyoruz. Printf Ayrıca 4.satır sonunda bulunan ( ; )
noktalı virgül işareti derleyicinin yazmış olduğumuz 1 satırlık kodun bittiğini bize anlatır ve diğer satırlarda bulunan kodlarımıza ilerlemesini sağlar.

Biraz daha karışık bir program yazmak istersek:


PHP- Kodu:
#include
int main(void)
{
printf("merhaba dunya");
printf(" \n merhaba genelforum");
printf(" nasilsin");
return 0;
}
Yazmış olduğumuz programın çıktısı su şekilde olacaktır.

Merhaba Dünya

Merhaba GenelForum nasilsin?

Yeni olarak görüdümüz 2 satırda değişme söz konusu. Oysaki öncedende onları biliyorduk. Durum şöyleki bi bazı derleyicilerde printf komutunun sistem tarafından algılanabilmesi için kütüphanesi gereklidir. Bundan dolayı main penceresinden önce kütüphaneyi çağırmamız gerekmektedir. İkinci satırda ise main() dizinini integer olarak tanımladık. Standart olarak yapılan bir işlem. İnt main(void) int ve void in ne getirdiği hakkında bilgim yok

Önceki yazdıklarımıza ek olarak 5.satırda \n diye bir komut kullanmış bulunmaktayız. Derleyiciniz herhangi bir () parantezleri arasında kullandıgınız (slash) \ işaretinde kodu okumayı bırakarak \tan sonra gelen işlemi yapar. Bizim burada kullanmış oldugunuz \n komutu bir aşağı satıra geçmemizi sağlar. 7.Satırda kullandigimiz kod return o; yazmış oldugumuz bir kodda kullanılan satırları programı derledikten sonra tekrar aynı işlemi yapmasına engel olmaktadır.


PHP- Kodu:
main()
{
printf("burada sayida yazilabilir \n");
printf("bugun gunlerden \n 13.03.2006");
}

Printf komutu içersinde sayıları da yazabileceğimizi gördük; buna ek olarak "bugun gunlerden" yazısından sonra \n kodumuzu kullarak tarihi bir sonraki satıra yazmayı başardık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkürler