Erik meyvesi, sağlık açısından oldukça önemli bir meyve olarak karşımıza çıkmaktadır. Sağlığa olan faydalarının dışında, lezzeti ile de birçok kişi tarafından sevilen bir meyve olan eriğin ağacı, Gülgiller familyasındandır. Bu meyvenin en önemli özelliklerinden bir tanesi, dünyanın birçok bölgesinde yetişmesidir. Ülkemizin bir tarım cenneti olduğu göz önüne alındığında, erik meyvesi ülkemizin hemen hemen bütün bölgelerinde yetiştirilmektedir. Bu meyvenin, farklı türleri bulunmaktadır. Bu türler, meyvenin olgunlaşma dönemlerine göre belirlenmiştir. Bu türler; caneriği, İtalyan ya da Japon eriği ve de Avrupa eriği olarak adlandırılmaktadır.
Sağlığa olan olumlu katkılarıyla dikkat çeken eriğin, bilim adamlarınca besin değerleri araştırılmıştır. Öyle ki ortaya çıkan sonuç, oldukça dikkat çekicidir. Aşağıda yazılı olan değerler, 100 gram erikten elde edilen besin değerleridir. 17,8 gram karbonhidrat, 66 kalori, 0 kolesterol, 0,5 gram protein, 18 miligram kalsiyum, 17 miligram fosfor, 0,4 gram eser miktarda yağ, 2 miligram sodyum, 0,5 miligram demir, 9 miligram magnezyum, 299 miligram potasyum, 300 IU A Vitamini, 5 miligram C vitamini, 0,03 miligram B2 vitamini,0,05 miligram B6 vitamini, 0,08 gram B1 vitamini ve de 0,7 miligram E vitamini, 100 gram erikte bulunan besin değerleridir.
Bu besin değerleri incelendiğinde, cilt ve de göz sağlığı açısından oldukça önemli olan A vitamini, erikte bol miktarda bulunmaktadır. Yine, kanın akışkanlığında rol oynamakta olan K vitamini, eriğin bünyesinde barındırdığı vitamin türlerinden birisidir. Bunların dışında, potasyum ve sodyum gibi sağlık açısından en önemli maddeler arasında yer alan maddeler de, erikte bulunmaktadır. Erik meyvesi, özellikle sindirim sistemine oldukça faydalıdır. Bu meyve, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlayarak kabızlık sorununun yaşanmasını engeller. Kabızlık dışında, kişiyi oldukça rahatsız edebilen mide gazı ve de gaz problemleri de bu meyve sayesinde önlenmiş olmaktadır. Vücudu hastalıklara karşı koruyarak bir kalkan görevi gören bağışıklık sistemi, erik tarafından güçlendirilir ve korunur. Eriğin diş ve diş etlerine de olumlu faydaları bulunmaktadır. Erik yemek, diş etlerini güçlendirmekle birlikte, diş sağlığının korunmasını da sağlamaktadır. Özellikle gelişim çağındaki çocuklar açısından büyük bir sorun olabilen demir eksikliğinde de, doktorlar tarafından erik önerilmektedir. Öyle ki bu meyve, demir eksiliğini önlemede oldukça etkilidir. Yine, demir eksikliği tedavisinde de erik meyvesine oldukça sık bir şekilde başvurulmaktadır.
Günümüzde güzellik kavramı, bayanlar için çok büyük anlamlar ifade etmektedir. Bu nedenle de, güzellik adında içerisinde sağlığa zararlı olan birtakım krem ve de ilaçlar kullanılabilmektedir. Erik meyvesi, doğal bir güzelleşme aracı da sayılabilmektedir. Bunun nedeni ise, eriğin vücuttaki bağ dokusunu güçlendirmesidir. Güçlenen bağ dokusu sayesinde, daha sıkı bir vücuda sahip olmak mümkün hale gelmektedir. Bağ dokusunu güçlendiren etken ise, erikte bulunan C vitaminidir. Yine, özellikle sağlıklı yaşam için kilo vermek isteyen kişiler de eriğe oldukça sık bir şekilde başvurmaktadır. Bunun nedeni ise, eriğin kan şekeri düzeyini olumlu yönde etkilemesidir.
Erik, aynı zamanda yüksek miktarlarda antioksidan içermektedir. Böylece, vücut içerisinde oluşabilecek hasarların önüne geçilmiş olur. Erik meyvesi, astım, öksürük, soğuk algınlığı, akciğer kanseri ve kronik akciğer sorunları gibi durumlarda olumlu roller oynamaktadır. Erik meyvesi, bünyesinde içerdiği maddeler sayesinde, her yaşta insan için sağlık adına oldukça önemli roller oynamaktadır.
Yazar: Erdoğan Gül
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Teşekkürler