İlk bakışta, kurşungeçirmez cam herhangi bir pencere camıyla aynı gibi görünür ancak bu, benzerliğin son bulduğu noktadır. Sıradan bir cam parçası, bir mermi ile tuzla buz olur. Mermiye dayanıklı cam birkaç el ateş edilmeye dayanacak şekilde üretilir. Peki, bu camlara kurşungeçirmez olma yeteneğini ne verir?
Değişik üreticiler, çeşitli türlerde kurşungeçirmez camlar üretir ancak bu camlar, basit bir şekilde katmanlar haline getirilmiş polikarbonat (çoklu karbonat) malzemesinin sıradan camların arasında yerleştirilmesiyle yapılır. Bu işleme laminasyon adı verilir. Polikarbonat, sert ve şeffaf bir plastiktir. Kurşungeçirmez cam 7 mm ile 75 mm arası bir kalınlığa sahiptir. Kurşungeçirmez cama ateşlenen bir kurşun dış katmanı delecektir ancak katmanlar haline getirilmiş polikarbonat cam malzemesi merminin enerjisini soğurmaya ve son katmandan dışarı çıkmasına engel olur.
Kurşungeçirmez camın mermiyi durdurma yeteneği camın kalınlığı tarafından belirlenir. Seri atış yapabilen bir silahtan çıkan mermiler, normal bir el tabancı ile yapılan atışlardan farklı olarak çok sayıda cam ile çarpışır. Bu durumda, daha kalın kurşungeçirmez cama ihtiyaç vardır.
Bunun yanında, bir yönden gelecek kurşunları tutabilirken diğer yöne kurşunun geçmesine izin veren tek yönlü kurşungeçirmez camlar da mevcuttur. Bu da saldırıya bir kimse cevap verme olanağı sağlar. Bu tip kurşungeçirmez camda narin ve esnek malzeme kullanılır.
Diyelim ki bir araç tek yönlü kurşungeçirmez bir cam ile donatıldı. Eğer dışarıdan bir kimse ateş açarsa mermi ilk önce narin tarafa çarpar. Bu narin malzeme çarpma noktasının etrafında dağılır ve büyük bir alandaki enerjinin birazını emer. Esnek malzeme daha sonra merminin kalan enerjisini emer, kurşunun durdurur. İç taraftan ateşlenen mermi kolayca cam içerisinden geçer çünkü merminin gücü küçük bir alana yoğunlaşır. Bu da malzemeyi esnek hale getirir. Bu durumda narin malzeme dışa doğru kırılarak merminin esnek malzemeyi delip hedefine vurmasına neden izin verir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Teşekkürler