Meme Muayenesi Nasıl Yapılır ?

Meme, göğüs kemiğinden kaburgaların alt ucuna kadar uzanan bir organdır. Memenin anatomisinde yağ dokusu, süt bezleri ve oluşan sütü taşımak için kanallar bulunur. Bu bezlerde ve kanallarda bulunan hücrelerin anormal bir şekilde çoğalması ise, meme kanserine sebep olur. Meme kanserinden korunmak için kendi kendimize meme muayenesi mutlaka yapmalıyız. Çünkü meme kanseri kadınlarda arasında 1.sıradadır. Bu bilgi göz önüne alınınca mutlaka erken tanı ve teşhis için meme muayenesi yapmamız şart.
Kimler risk faktörleri arasındadır:
*Genetik yatkınlık
*Stres
*Sigara kullananlar
*Aşırı şişmanlık
*Geç doğum yapmış bayanlar (30 yaşında sonra )
*Menepoza 55 yaşından sonra giren bayanlar
*Erken adet görmüş bayanlar
Kendi kendimize meme muayenesi yapmak çok kolaydır. Acısızdır. Ücretsizdir. Basittir. Bayanlar evde rahatlıkla yapabilir, herhangi bir sağlık kuruluşuna gitmeye gerektirmez. Peki bu muayeneyi ne zaman yapmalıyız. Adet gördükten sonraki ilk hafta yapılmalıdır. Unutmamamız gerekir ki; her ay yapmalıyız. Bir ay yaptım bir şey yok artık yapamama gerek yok dememeliyiz. Adet görmeyenler ise, her ay kendilerinin belirledikleri aynı gün, kendilerine muayene yapmalıdırlar. Örneğin; ayın beşinde muayene yapmış bir bayan bir daha ki ayında beşinde muayene yapmalıdır.
Nasıl yapmalıyız:mua
*Aynanın karşısına geçip kollarımız yan tarafta aşağıya doğru sarkık vaziyette ve gevşek olmalıdır.
*Memenin diğer memeden anormal bir şekilde büyük olması
*Memenin ucunda çukurlaşma, morarma
*Üst kolda anormal büyüme
*Memede kitle
*Meme ucunda akıntı
*Memenin diğer memeden aşırı derecede sarkık olması
Bu saydığımız maddelerin olup olmamasını gözleyin. Ellerinizi başınız arkasına kenetleyip, bu maddelerin olup olmamasını gözleyin. Daha sonra ellerinizi belinize koyup tekrar bu saydığımız maddeleri gözleyin. Sonra yüzük orta işaret parmağınız ile her iki memenizi nazikçe palpe ediniz. Daha sonra işlemi yatarak sağ memenizi muayene ederken, sağ eliniz başınızın altında sol memenizi muayene ederken sol eliniz başınızın altında olacağı şekilde yapın. Meme başını hafifçe sıkabilirsiniz. Akıntı gelip gelmediğini kontrol etmek için. Meme muayeneniz gerçekleşmiştir. Bu saydıklarımızı uyguladığınızda.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkürler