Kanser hastalığı dünyada artıyor mu? Kanser Araştırma

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Artaç, bir yılda kanserli hasta sayısının 100 binde 200 oranında arttığını, gelecek on yılda da kanserli hasta sayısının 1,5 kat artacağını söyledi.
Kanser oranı artıyor mu?

Dünya ve Türkiye’ye paralel olarak Konya’da da kanser hastalığı giderek artıyor. Bilim adamları son yıllarda iyice artış gösteren kanser hastalığı için her gün yeni bir tedavi yöntemi geliştirilmeye çalışırken, kanser hastaları ise her gün yeni bir ilaç ve tedavi umuduyla uyanıyor. Kanser hastalığının oranı ve son geliştirilen yöntemler hakkında bilgiler veren Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Artaç, gelecek on yılda kanserli hasta sayısının 1,5 kat artacağını söyledi. Kanserin ülkelerin gelişmişliğiyle bağlantılı olduğuna vurgu yapan Artaç, kanserin beslenme, obezite, sigara ve genetik gibi ana sebeplerinin olduğunu belirtti.

BESLENMEYE DİKKAT!

Kanserle mücadele noktasında, özellikle beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Artaç, “Kanserin sıklığı Konya, Türkiye ve dünyada giderek artıyor. Beslenme burada en etkili faktör. Fast food tarzı ürünler, tuzda bekletilmiş gıdalar özellikle mide kanserinin baş sebepleri. Doğal ürünlerle beslenme kanser için önerebileceğimiz en önemli faktör. Şişmanlık da kanseri tetikleyen faktörlerin başında geliyor. Obezite, bayan ve erkeklerde birçok kanseri tetikliyor. Bunun yanı sıra sigara ise kanser oluşumuna yüzde 30 oranında etki ediyor. Başta akciğer, baş-boyun, lösemi, mesane ve solunum yolu ile ilgili kanserlerin sebebi sigaradır. Kansere bağlı ölümlerin yüzde 30′undan sigara sorumludur” dedi. Artaç, genetik faktörlerin de kanser oluşumunu etkilediğini, genetik faktörlerin değiştirilemeyeceğini kaydetti, Hava kirliliği ve içilen suların da kanseri tetiklediğini belirten Artaç, kanserin hemen ortaya çıkan bir hastalık olmadığını, uzun bir süreç gerektirdiğini dile getirdi. Artaç, “Sağlık Bakanlığı 8 pilot ilde kanser taraması başlattı. Bu iller arasında Konya yok. Kanserin bildirimi ve tanı koyulması en önemli nokta. Şu anda kanser sıklığını tahmin edebiliyoruz. Türkiye’de bir yılda 100 binde 200 oranda kanser hastası sayısı artıyor. Bu oran Avrupa ülkelerinden az. Burada kanserin gelişmişlikle bağlantılı olduğu ortaya çıkıyor. Endüstri ve beslenme şekilleri yaygınlaştıkça kanser hastalığı artacak. 10 yıl içinde Türkiye’de kanser hasta sayısın 1,5 – 2 kat artacağı tahmin edilmekte” diye konuştu.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ GELİŞİYOR

Kanserle ilgili en büyük gelişmenin tedavilerde olduğunu belirten Artaç, “Gelişmeler zaman zaman duyuruluyor. Yeni bir ilaç bulundu diye bir duyum yayılıyor. Hastalarda hemen harekete geçiyor. Bir maddenin kanser ilacı haline gelmesi için gereken zaman 10 yıl civarında. Yeni gelişmeler tedavilerle alakalı. Yeni tedavi yöntemleri kemoterapileri biraz geri plana attı. Kemoterapi, kan düşüklüğü ağrı, bulantı ve kusmalara neden oluyordu. Artık bir takım küçük moleküller veya antikorlar kullanarak kanser hücrelerini durdurabiliyoruz. Bu yöntem de kanser biyolojisinin daha iyi anlaşılmasından sonra gelişti. Türkiye bu konuda şanslı… Neredeyse tüm kanser tedavi koşullarına sahibiz” dedi. Artaç, kanser tedavi masraflarının birçoğunu da devletin karşılamadığını sözlerine ekledi.

TEDAVİ SONRASI OLUMLU SONUÇLAR FAZLA

Yapılan tedavilerde olumlu sonuç alındığını dile getiren Doç. Dr. Artaç, şunları kaydetti: “Kanserde genel anlamda yüzde 50′den fazla oranda şifa sağlıyoruz. Yüzde 40 civarında ise şifa sağlayamıyoruz. Bu şifa sağlayamadığımız hastalarda da amacımız hastaların yaşam süresini uzatmak ve hayat kalitesini artırmak. Böylece ağrı ve nefes darlığı gibi belirtileri ortadan kaldırıyoruz. Şifa sağladığımız hastaların birçoğu da erken teşhis ile gelen hastalarımız.”

ONKOLOG SIKINTISI VAR

Türkiye genelinde olduğu gibi Konya’da da onkolog sıkıntısı olduğunu belirten Artaç, “Şu anda Meram Tıp Fakültesi, Selçuk Tıp Fakültesi, Meram Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Konya Numune Hastanesi’nde onkoloji servisi var. Bunların en büyüğü ise Meram Tıp Fakültesi Onkoloji Bölümü, burası tam anlamıyla bir onkoloji hastanesi… Fakat onkolog sayısına baktığımızda bu sayısın yetersiz olduğunu, gelecek yıllarda daha fazla onkolog uzmanına ihtiyaç olacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkürler