Kanser Nedir, Kanser Hakkında Bilgiler, Kanser Nasıl Oluşur

Kanser Hastalığı Normal yapısı bozulan bir hücre veya hücre grubunun bu anormal yapısına rağmen çoğalmaya başlaması ve sonunda tüm bedeni zehirleyebilecek ürünleri olan bir odak oluşturmasına
"kanser" diyoruz.

Doğa bu anormal değişime iki temel yöntemle karşı koymak­tadır:

A. Normal yapısı bozulan her hücre yaşayamaz, çoğalamaz, bu nedenle de kanser hücresine dönüşemez. Tersine, normal­den sapan bu hücrelerin büyük çoğunluğu bu yeni yapılarıyla yaşayamaz ve ölürler. Ancak küçük bir bölüm bu yapı bozulma­sına rağmen ölmez ve bölünerek çoğalmaya başlar. Böylece kanser odağı oluşur.
B. Vücutta ortaya çıkan bu normal dışı hücrelerin yabancı yapısını tanıyan bağışıklık tepkisiyle görevli hücreler, yeni oluş­maya başlayan kanser odağını sarıp silebilirler. Ancak bu bek­çilik görevinin başarılabilmesi için iki temel koşul gerekir:

1. Vücutta bir yabancı odağın-bulunduğu uyarısının, odak çok büyümeden algılanması.
2. Bu uyarıya uyabilecek bekçi hücrelerin (bağışıklık görev­lilerinin) vücutta yeterli düzeyde olması.

İşte bu iki koruyucu yöntem de çalışmazsa kanser hastalık­ları diye adlandırdığımız klinik olaylar ortaya çıkar.

Bazen hücreler yapısal bozukluk göstermeden de bazı odak­lar halinde büyüyebilirler. Bu tümoral oluşumlara iyi huylu (se­lim) tümörler denir. Bu tümörlerin toksik salgıları yoktur ve kit­lelerinin çevreye baskısının ortaya çıkardığı belirtileri ön plan­dadır. Bir gelişimin kötü veya iyi huylu oluşu, yerleştiği doku ve klinik belirtilerine göre ancak bir ölçüde ayırdediiebilir. Ke­sin ayırım için ise parça alınarak, histopatoiojik tahlilin yapılması gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkürler