Karanfilin çok sayıda sağlık yararları antik çağlardan beri bilinmektedir. Ayrıca çeşitli yemeklere lezzet katmak için farklı mutfaklarda kullanılmaktadır.
Karanfil, orta ölçekli her zaman yeşil karanfil ağacında yetişen kurutulmuş, açılmamış çiçek tomurcuklarıdır. Bir karanfil ağacı, 10-12 metre yüksekliğe kadar büyür. Karanfil çiçeğinin tomurcuğu (Eugenia aromatica) başlangıçta pembe renkli olup, kuruduğu zaman kahverengine döner. Karanfil Moluccas veya Baharat Adaları (Endonezya), Güney Filipinlere özgüdür. Halen, Zanzibar karanfilin en büyük üreticisidir. Ayrıca Sumatra, Jamaika, Brezilya, Hindistan, Batı Hint Adaları, Pemba, Madagaskar ve diğer tropik bölgelerde ticari olarak yetiştirilmektedir.
Hindistan ve Çin’de, karanfil 2000 yıldan beri kötü nefes kokusundan kurtulmak için kullanılmıştır. Çin’de imparatora danışacak olan herkesin nefesinin güzel kokması için, karanfil çiğnemek zorunda olduğu söylenir. Ayrıca Çin ve İran’da karanfilin afrodizyak niteliklere sahip olduğu kabul edilir. Karanfil, tüm dünya üzerinde farklı mutfaklarda bir baharat olarak kullanılır. Güçlü aroması nedeniyle karanfil, yemek pişirmek için ve çeşitli yemek tariflerine lezzet katmak için kullanılır. Buna ek olarak karanfilin zengin besin değerlerine ve tıbbi özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Karanfilin sağlığa yararları aşağıda ele alınmıştır.
Besin Değeri:
Karanfil önemli bir miktarda protein, demir, karbonhidrat, kalsiyum, fosfor, potasyum, sodyum ve hidroklorik asit içerir. Ayrıca A ve C vitaminleri, manganez ve diyet lifleri açısından zengindir.
Ağrı Kesici Özellikleri:
Karanfilin diş ağrısı gibi, çeşitli diş problemlerinin tedavisinde de kullanılan ağrı kesici özelliği, içindeki aktif bir bileşen olan öjenol yağından kaynaklanmaktadır. Karanfil yağına batırılmış bir pamuk, ağrıyan diş üzerinde harikalar yaratabilir. Karanfilden elde edilen yağın anti-bakteriyel özelliklere sahip olduğu bilinmektedir ve bakterileri temizlemek için çeşitli diş kremleri, diş macunları, ağız gargaraları ve boğaz spreylerinde kullanılır. Ayrıca iltihaplı diş etlerinin ağrısını gidermek için kullanılır ve genel diş sağlığını iyileştirir.
Anti-inflamatuar Etkileri:
Yüksek flavonoid içerikleri nedeniyle, anti-enflamatuvar ajan olarak kullanılırlar. Aromaterapistler romatizma belirtileri ve artrit tedavisi için saf karanfil yağı kullanırlar. Aromatik karanfil yağı solunursa soğuk algınlığı, öksürük, astım, bronşit, sinüzit gibi bazı solunum sorunlarını yatıştırmaya yardımcı olur ve aynı zamanda burun yollarını temizler.
Sindirim Sistemi:
Karanfil, birçok sindirim sorununun tedavisinde etkili olabilir. Karanfilin şişkinlik, hazımsızlık ve mide bulantısı tedavisi için tıbbi niteliklere sahip olduğu bilinmektedir. İshal ve kusma semptomlarının hafifletilmesinde de yararlıdır.
Antiseptik özellikleri:
Antiseptik özellikleri nedeniyle karanfil ve karanfil yağı kesikler, mantar enfeksiyonları, yanıklar, yaralar, atlet ayağı ve morluklar gibi bazı sorunlar için çok etkili bir çözümdür. Doğrudan deri üzerine uygulandığı takdirde karanfil yağı, tahrişe neden olabilir. Bu nedenle karanfil yağı seyreltilmiş biçimde kullanılmaktadır. Karanfil yağı, etkilenen kısma yakın, topikal olarak uygulandığında kas spazmlarını gidermek için de yardımcı olur.
Kanser:
Araştırmacılar karanfilin akciğer kanseri ve cilt kanserini önlemede etkili olabileceğini düşünmektedir. Karanfilde bulunan temel bir bileşen olan eugenol, sindirim sistemi kanserine neden olabilen çevresel atıkların zararlı etkilerini en aza indirmeye yardımcı olur.
Bağışıklık Sistemi:
Karanfil ve karanfil yağı kanı temizleyerek bağışıklık sistemini güçlendirir ve çeşitli hastalıklara karşı savaşmaya yardımcı olur.
Diğer Sağlık Faydaları:
-Karanfil tropikal Asya ülkelerinde sıtma, kolera, uyuz gibi bir dizi sağlık koşullarının tedavi edilmesi için kullanılır.
-Karanfil kan şekeri düzeylerini kontrol ederek diyabetik hastalara yarar sağlar. Karanfilde bulunan temel bileşen (Öjenol) ayrıca kan pıhtılarını önleme de etkilidir.
-Karanfil yağı süt ve tuz ile karıştırıldığında baş ağrısı için ev yapımı bir ilaç olarak kullanılabilir. Bu arpacık ve çeşitli göz enfeksiyonları için etkili ilaçlardan biridir. Karanfilin bir parçası arpacık üzerine uygulanırsa, büyük bir rahatlama sağlar.
-Karanfilin bu yararlarından başka daha bir çok faydası vardır. Karanfil yağı çeşitli güzellik kremleri ve losyonların hazırlanması için kullanılır. Ayrıca yaygın olarak, stresin azaltılmasını sağlamak için masaj yağı olarak kullanılmaktadır.
-Arıtılmış, sıvı şeklinde karanfil yağı yaygın olarak sentetik vanilyada kullanılır.
-Karanfil yağı mükemmel bir doğal sivrisinek kovucudur ve 4-5 saat boyunca sivrisineklere karşı korunabilirsiniz.
Karanfil, çok yönlü bir baharattır ve her evde kolayca kullanılabilir. İçerdiği pek çok besin ögesi sayesinde karanfilden çeşitli şekillerde yararlanabilir. Ancak bebeklerin tedavisinde ve gebelik sırasında karanfil yağı kullanmadan önce doktorunuza danışmak her zaman tavsiye edilir.
Kaynakça:
http://www.buzzle.com/articles/health-benefits-of-cloves.html
Yazar: Tülay Arsoy
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Teşekkürler