Semizotu ve Yiyecek olarak kullanımı

Semizotu (Portulaca oleracea), semizotugiller familyasından bir bitki olup yaprakları salata olarak, ya da ıspanak gibi pişirilerek yemeklerde kullanılan bir sebzedir. Kökeni Ortadoğu ve Hindistan olmakla birlikte dünyanın birçok bölgesinde bulunmaktadır. Sebzeler arasında en fazla miktarda Omega-3 içerdiği anlaşılmıştır

Semizotu ABD gibi bazı ülkelerde çabuk yayılan arsız bir bitki olarak tanınır ve yemeklerde kullanılmaz. Buna karşılık Asya ve Avrupa'da ekşimsi ve tuzlumsu tadı nedeniyle sevilerek yenir. Kullanımı ıspanağa çok benzer. Çiğ olarak salatalara konur. Yoğurtlu olarak yenir. Ya da etli yemeklerde veya böreklerde pişirilerek kullanılır. Mesane ve böbrek hastalıklarında idrar sökücü olarak etki gösterir. Mide yanmasına yani mide asidine karşı sahip olduğu sümüğümsü içeriği dolayısiyle kullanılır.ve salatası da yapılır


Büyük oranda Omega-3 içeren semizotunun 100 gramında şunlar yer alır:
Enerji değeri42 kJ
Karbonhidrat1 gram
Protein1 gram
Yağ0,2 gram
C Vitamini20 mg
Karoten1,70 mg
Vitamin B10,06 mg
Vitamin B20,04 mg
Kalsiyum130 mg
Demir3 mg

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkürler